November 11, 2013

Selera makan # adam haziq

Alhamdulillah, selera makan haziq agak mudah. makan je apa yg di buat. jarang la dia tak makan. Actually haziq start makan dari umur 5bln 2 minggu.. Knp? sbb masa tu dia dh tunjukkan reaksi yang dia perlu makanan.. so mak suruh bg makan sikit demi sikit

starting makan, masa tu mmg bagi biskut farley je. just a half of it per day. utk introduce je kat dia. lps seminggu, dia dah start nangis tak cukup bila habis makan.. so tambah jadikan sekeping biskut per day. then makin tak cukup, jadikan 2 keping.. 

masuk 6bln, terus introduce bubur nasi kat dia. br lah dia okey sikit. since nk kena bekalkan bubur tiap2 kat kat taska, discuss with eli, camna nk menjimatkan masa nk prepared food hari2. so eli bg suggestion guna slow cooker. weekend tu terus g beli slow cooker. mmg mudah nk siapkan food haziq. balik keja akan terus basuh beras dan potong sayur.. masukkan dlm slow cooker. guna high mode.. dalam masa 2 jam. tadaaa... siap bubur.. off slow cooker, tunggu sejuk sikit.. blend dan pack siap2 dalam 5-6 bekas. Esok pg just panaskan satu bekas je. balik lps keja panaskan another one. selalunya bubur haziq akan buat utk 2 hari.. based in saiz slow cooker dan juga tahap penyimpanan. 

menu haziq masa 6 - 8 bulan

i) bubur 
ii) sayur seperti kentang, carrot, broccoli, cauliflower, sweetpotato (sekali je bg makan sbbnya keledek boleh menyebabkan kembung) 
iii) ayam (ni jarang la.. sekali sekala je)

so akan masak la ikut apa yg ada dalam peti ais dan blend... so far semua dia okey. cuma kalu ayam tu, bila blend mcm tak halus sgt.. 

and now, setelah dan 8bln 3minggu, baru la tak blend bubur dia. so menu pun bertukar.. 

i) bubur nasi
ii) sup kentang + carot
iii) sup broccoli + chicken
iv) sup ikan tenggiri
v) sup ayam

skrg ni kena masak sup kat haziq. so hari2 kena masak sup lah kan.. 

see.. sedapkan makan bubur + carrot + potato:)

1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)